ÖIS förstärker tränarstaben med La Liga-meriterad ledare inför slutspurten av Superettan

Xabier Ruiz Ocenda, 36 år gammal från Real Sociedad, kliver in som assisterande tränare i ÖIS herrlag inför slutspurten av Superettan. Under drygt två månader kommer han att stötta ÖIS huvudtränare Jeffrey Aubynn, övriga tränarteamet och spelarna i jakten på nytt Superettankontrakt.

Xabier, har en imponerade bakgrund där han bland annat har ingått i staben för La Liga-klubbarna Atletico Madrid och Real Sociedad. I Atletico Madrid arbetade han mellan 2018 till 2021 i Diego Simeones stab med analyser, matchförberedelser, scouting och sista året i Atletico kröntes det med en seger i La Liga. Dessförinnan hade han en liknande tjänst i Real Sociedad. Han kom till Sverige och ÖIS i augusti 2022 som en del av samarbetet med Real Sociedad för att som Utvecklingschef för akademin ansvara för spelarutvecklingen samt träningsmetodologin. Tjänsten som Utvecklingschef pausar han nu i dryga två månader för att stötta tränarstaben för herrlaget i jakten på säkrat kontrakt. Efter säsongen återgår Xabi till innevarande roll i föreningen. Nuvarande assisterande tränare Albin Sheqiri kvarstår i staben runt A-laget.

Andreas Karlsson t.f klubbchef:

–Vi har diskuterat olika lösningar allt eftersom de sportsliga resultaten inte gått som vi önskat. När vi tillsammans med Jeffrey landade i denna lösning är det något vi alla involverade känner oss väldigt trygga med och glada för.  

Jeffrey Aubynn, huvudtränare:

–Det känns jättebra att få in Xabi som en kraft ihop med resten av tränarstaben. Erfarenheterna han har från internationell fotboll på högsta nivå kommer vara värdefull i våra diskussioner, säger ÖIS huvudtränare Jeffrey Aubynn. Dessutom är han väldigt skicklig på försvarsspelet, ett område som vi vill förbättra. Vi arbetar mycket målmedvetet för att säkerställa att ÖIS är ett Superettan-lag även 2024, och då det återstår nästan en tredjedel av serien är chanserna fortsatt goda.

Xavier Ruiz Ocenda:

–It was and honour receiving the question and it wasn’t meant to be like this but since the club felt that I could contribute to this special situation, and Real Sociedad thought it was a good idea, I never ever hesitated. I’m really looking forward co-operating with Jeffrey and the rest of the staff.

Den nya ledarstaben genomför sitt första träningspass idag.

För mer information kontakta: 

Andreas Karlsson, t.f. klubbchef: andreas.karlsson@oisfotboll.se

Terje Johansson, ordförande ÖIS: terje.johansson@oisfotboll.se

Fredrik Björk, styrelsemedlem ÖIS: fredrik.bjork@oisfotboll.se