5 frågor med Pontus Farnerud

Strax innan årsskiftet anslöt han som ny sportchef i ÖIS Fotboll. Efter en dryg månad i rollen passar redaktionen för oisfotboll.se på att ta en pratstund med Pontus för att höra hur första tiden har varit samt hur förberedelserna inför Superettan 2024 går.

Hur har första tiden i föreningen varit?

Det har varit intensivt men roligt. Jag trivs väldigt bra i föreningen och har goda förhoppningar om att ÖIS ska utvecklas som förening. Detsamma gäller för A-truppen men vi ska också vara ödmjuka över att vi kommer från en tuff period och det krävs hårt jobb av alla som är en del av ÖIS.

Det känns positivt med både ledarstab och trupp som är väldigt ambitiösa och har en bra mentalitet. Det krävs hårt jobb individuellt och som lag för att skapa en miljö med tydliga principer där utveckling och prestation är i fokus.

Vi har ett fantastiskt samarbete med Real Sociedad som vi ska använda och utveckla ännu mer än tidigare. Att ha möjligheten att arbeta med en av Europas ledande klubbar vad gäller talangutveckling är unikt och jag är övertygad om att det kommer ge resultat framöver.

Många är givetvis nyfikna på truppbygget inför 2024, hur går arbetet med det?

Det förstår jag och inledningsvis har jag fokuserat på nuvarande trupp och akademi för att vara så noggrann som möjligt i rekrytering av nya spelare. Vi har också haft en del spelare i provträning vilket är intressant för att se spelarna i vår miljö och i förhållande till spelarna i A-truppen men också akademispelarna.

Vi hade många spelare på lån förra säsongen och dessutom spelare med utgående avtal som lämnat. Utifrån budget har vi inte möjlighet att ersätta spelare för spelare utan det handlar om att maximera våra förutsättningar ekonomiskt och komplettera truppen på bästa sätt med både spets och potential.

Vi kommer också att inledningsvis utgå från ett annat spelsätt med tre mittbackar, därav var rekryteringen av Dyrestam viktig att få på plats i ett tidigt skede.

Det är inte omöjligt att det kommer ytterligare några spelare till ÖIS-gården inom kort.

Vad skulle du säga är nycklarna till att göra ett bra transferfönster?

Det absolut viktigaste är att vara ute i god tid, att arbeta proaktivt och identifiera behov för kommande fönster utifrån budget och behov. Nu har vi inte haft den möjligheten inför säsongen men det är bara att gilla läget och göra allt vi kan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för 2024 men även långsiktigt där samarbetet med akademin och förlängning av avtal är minst lika viktigt för att bygga en stabilitet över tid.

Sen handlar det väldigt mycket om att skapa en miljö som är attraktiv för spelare att vara en del av och det kommer jag tillsammans med ledarstaben att jobba hårt med framöver där personlighet, egenskaper och mentalitet är fundamentala delar.

Fönstret att göra övergångar är öppet till 27 mars, när är målsättningen att ha allt klart?

Jag vill inte spekulera i när truppen är klar eftersom mycket kan hända fram till fönstret stänger, det viktigaste är att vi känner att det blir optimalt för ÖIS.

Första matchen avklarad och ny match på lördag mot Värnamo, vad hoppas du få se på plan?

Jag tycker flera delar av spelet som vi arbetat med såg bra ut, det har sedan första träningen varit en positiv känsla i gruppen och det tycker jag att vi fick se mot Oddevold.

Det blir intressant att se hur vi står oss mot ett bättre motstånd, det handlar hela tiden om att utveckla delar i spelet samt hitta en trygghet och stabilitet i vårt spel. Sen vill jag vinna fotbollsmatcher och den inställningen ska vi alltid ha.

Stort tack Pontus för pratstunden!

Pontus Farnerud under ÖIS-galan.

Denna hemsidan använder sig av cookies för att förbättra upplevelsen för våra användare. När du är inne på oisfotboll.se godkänner du således vår policy kring användande av cookies.